The ARCHAIC

Anthropocene Research Collective for Human, Animal and Interspecies Collaborations

Fermentatie avond

Op 22 april 2021 organiseerde the ARCHAIC een avond over fermenteren met Manon Henzen (Eet!Verleden), Steven Geysens (Those Vegan Cowboys) en Christian Weij (VerrotLekker). Hieronder een recept voor zuurkool. Ook zie je hier een fotocompilatie van de potjes zuurkool die deelnemers tijdens de avond maakten. Bij Boris bleef het bubbelen, waarna het volgende gedicht gistend uit zijn brein getakeld werd, waarin verschillende elementen uit de avond samengebracht worden.

Wachten tot de bubbels komen
Een beetje geduld

Een beetje zout
Is alles wat nodig is

En alles was nodig om
De winter te doorstaan 

De tijd wordt doorstaan
Door gebouwen op plaatsen

Waar de vis werd geplaatst
Begon het te rotten, ze aten

Ze aten het smakelijk
De mensen van vroeger

De mensen van nu
Ze bewaren de smaken

De smaken, ze leven
In vaten van aarde

In vaten van staal
In buiken van ijzer

We wachten

We wachten op kaas zonder koeien
We wachten met een beetje geduld

Tot de bubbels komen
Een beetje geduld

ZUURKOOL recept

Benodigheden

  • Afsluitbare (weck)pot van 1 liter;
  • Grote kom;
  • 15 gram (zee)zout;
  • Eventueel kruiden (jeneverbessen,kruidnagel, laurierblad…);
  • 1 kg witte kool.

Recept

Snij de kool in stukjes, ongeveer ter grootte van je duim.

Stop de stukken in de kom. Stop het zout erbij.

Kneed het zout goed in de kool. Blijf vijf tot tien minuten kneden. Er zal hierbij veel water uit de kool komen.

Doe de geknede kool in de pot. Vul de pot met water tot er nog ongeveer twee centimeter vrij
is bovenin.

Voeg kruiden toe naar smaak.

Sluit de pot af en laat ongeveer een week staan. Open dan de pot. Als de pot flink bubbelt is de zuurkool klaar.

Er kan hierbij een wittig laagje op het water gevormd zijn. Dat is gist en dat is niet gevaarlijk voor je. Deze kun je wegscheppen of bij de zuurkool opeten.

Als er wollige of kleurige schimmel is ontstaan, dan is er helaas iets niet goed gegaan. Je kunt de inhoud dan niet eten en moet helaas het proces opnieuw starten.

Vertrouw bij dit alles ook op je neus: hoewel de zuurkool een beetje funky mag ruiken, ruik je het ook als deze écht bedorven is.

Next Post

Leave a Reply

© 2021 The ARCHAIC